středa 26. srpna 2009

O knížkách a bydlení

Dneska pěkně lilo pár hodin. (Nefotila jsem to, protože hádám, že takových dnů tu bude plno.) Na naší univerzitě bylo něco, co u nás nemáme, welcome day. Rozhodla jsem se řešit svůj problém ohledně knihy, co mám číst a nemám ji a požádala našeho učitele, ať mi řekne, kde ji mám sehnat. A tak mi za tři hodiny(v jedenáct) došla odpověď i s adresou. Vyrazila jsem tedy do města, kde jsem pěkně zmokla(ale nepromokla) a na třetí pokus i našla ulici, kde se nacházelo jedno z největších knihkupectví tady. Třetí nejprodávanější knihou posledních dní je Obamova Dream from My Father. A mezi novinkami byla další kniha Kateřiny Janouchové, české emigrantky, která tu úspěšně publikuje, tedy tady jako Katerina Janouch.

Na každé stanici metra(skoro) je Pocket shop, kde se prodávají paperbacky, ale zas tak moc lidí si v metru nečte. Mimochodem v metru je zákaz(stejně jako skoro všude) kouření, houpání se a ohledně psů, ale ne ohledně jídla. Pravdou zůstává, že jsme tam nikoho jíst neviděli, jestli je to ani nenapadne nebo čím to je, nevím. A taky v metru nejsou revizoři. Bez lístku nebo metrocard se tam totiž nedostanete.

Pár novinek. Nad námi bydlí někdo, kdo si libuje v pouštění hlasité hudby. Plážové hity a techno. Chtěla jsem se učit nebo spát a tohle byl děs. Příště asi udělám to, co jsem zatím viděla jen ve filmu a bude na něj ťukat smetákem.:)

Vyzkoušela jsem jet od nás do školy autobusem a trvá to skoro stejně dlouho jako pěšky díky tomu, jak to objíždí.

Vyzkoušeli jsme místní zmrzlinu a je sladší než naše. Ale dá se to.:)

A máme postel i s nohama.(Asi tak dva dny byla bez nich.) Konstrukčně byla vyřešena podle Ladi dost špatně, takže jí nakonec ulámal všechny přitavené matky. Viz foto. Poprvé to byla nehoda, podruhé taky a pak už záměr.:)

Taky jsem dnes v místní sámošce potkala slečnu, co se mě ptala(a všech ostatních taky, což už je celkem zoufalé), zda nevíme o nějakém bydlení pro ni a její dvě kamarádky. Na nástěnkách v Lappisu(což je komplex těch domků, kde bydlíme) visí celkem dost inzerátů od lidí, co ještě nemají kde bydlet. Němci, Francouzi, Španělé, Belgičani... Jak Martin správně napsal, je tu socialismus. A tak má bydlení pod patronátem jen pár firem. Tady hlavně SSEB. Koleje tedy patří jí, ne univerzitě. Pokoje jsou možná plánovány pro jednoho člověka, ale jen u nás na patře vím aspoň o čtyřech dvojicích. Univerzita nezaručuje všem zahraničním studentům bydlení a taky ho nedostanou. Ale pokud si myslíte, že je to tu jako v Brně nebo Praze a jsou tu nějaké studentské byty, tak skoro ne. Sami jsme tak původně chtěli bydlet, protože nám každému nabídli kolej pro jednoho, ale naše školy jsou daleko od sebe a chtěli jsme bydlet spolu. Tak se Laďa zaregistroval na weby, kde se čeká na byt/pokoj. Už jen to čekání je varovným signálem. A normální čekací doba je třeba rok. Fakt.:) Takže tak nebydlíme. Můžete mít kliku, odpovědět včas na inzerát a bydlet, ale najít tu bydlení, může být skutečně problém.

Chystá se party s tématem homeless...ale jestli se to týká těch, co bydlení nemají nebo jen převleků na ni jsem nezjišťovala...jedno by bylo smutné, druhé výsměch, těžko říct.

Moje studijní morálka(pokud tomu tak vůbec lze říkat:)), i když tu knížku mám, je na dosti nízké úrovni...ale část jsem přečetla, vážně...Children and violence... Jdu pokračovat...

Žádné komentáře:

Okomentovat