pátek 18. prosince 2009

Avatar


Awesome. Tim bych mohl skoncit, ale byli byste smutni ze sem nic nepisu a kdyz uz pisu tak malo. Takze to rozvedu. A nebojte, bez spoileru.


Na premieru Avatara jsme se tesili o neco vic nez na Vanoce. Dneska jsme se konecne dockali. V uspesnem absolvovani nam malem zabranila mensi komplikace s rezervaci. Tu si totiz musite vyzvednou hodinu predem, a pokladna otevira az pul hodiny pred filmem. No nastesti na 2 hodiny odpoledne nebyl sal uplne plny a nasla se jeste mista celkem uprostred.

Sli jsme samozrejme na 3d verzi. Cim uz jsme si nebyli uplne jisti byl dabing. Vzdycky nez tu zacne film, tak v hlave prehravam katastroficky scenar, ve kterem jsem se spletl a na zacatku filmu neuvidim titulky. Nastesti nas po nekolika zneklidnujicich dabovanych trailerech na 3d animaky vysvobodil pohled na psanou svedstinu ;)

A jaky ze byl samotny film? Predne, cele to pusobi uveritelne. Nabizi se srovnani s Beowulfem, kde si clovek rikal: "Ten troll je zajimave vyrenderovany." U Avatara me ani na chvili neco podobneho nenapadlo, vsechno pusobi naprosto prirozene. Vcetne napaditych vizualu na Pandore.

K tem staci rict asi tolik, ze po odchodu z kina bude premyslet kolik organu musite prodat, aby vam taky dali avatara a mohli jste se po Pandore prohanet ve skutecnosti :) Rozhodne se ale nedivim, pokud prostredi nekdo prirovnava k WoW , protoze nektere prvky jsou opravdu hodne podobne(Zangarmarsh/Nagrand). Ale tady asi narazime na to, ze uchvatna mimozemsky vypadajici dzungle se neda udelat zase az na tolik zpusobu. Kazdopadne pastva pro oci.


Dej filmu je pomerne primocary a predvidatelny ale naprosto vas vtahne, diky provedeni. Na tema hodni domorodci, zli kolinialiste uz bylo natocenych spousta filmu, takze clovek presne vi co cekat a kam se bude film v pristich chvilich ubirat. Je jasne kdo ma byt hodny, kdo zly, kdo prezije. Rozhodne to ale filmu nijak nevadi, protoze Cameron se nesnazi divaka prekvapit zvraty a pointou, ale "jen" mistrne odvypravet ikonicky pribeh. A to se mu dari vyborne.

Zajimave je pouziti 3d technologie. Avatar je asi jeden z prvnich filmu, kde jsem nemel pocit ze 3d je hlavne kvuli nekolika "Vystrelime do divaku sip, at vidi ze je to v 3d" scenam, V Avatarovi je pouzite citlive a pridava neco do prakticky kazde sceny. Rozhodne je to ale film na ktery se musi do kina a ktery nevyzni na malem monitoru.


Takze na to bezte do kina! My uz shanime listky na nedeli :)

2 komentáře:

  1. Můžu mít dotaz? Kolik stojí ve Švédsku "normální návštěva kina" a kolik 3D? Je to také tak šílené jako u nás? I když na Avatara jsem docela zvědavá, tak 200 Kč za film nejsem ochotná dát.

    OdpovědětVymazat
  2. Normální návštěva kina stojí 70-100SEK, Avatar den premiéry normální 110SEK, 3D 150SEK. Je to hodně, ale pro ně je to jako by ty ceny byly v CZK. Navíc tohle jsou skoro tři hodiny zábavy.:)

    OdpovědětVymazat