pátek 15. ledna 2010

Co ve Švédsku funguje jinak, než byste čekali, byli zvyklí nebo to aspoň stojí za zmínku

Po tom, co jsme tu strávili 5 měsíců už bych řekla vidíme i věci, co třeba turisté neřeší, protože je nepotřebují. Pokusím se to napsat trochu prakticky.
1. Zapomeňte tu na ISIC. Na všechno máme kartičky zvlášť. Do knihovny třeba. Pak máte jednu žlutou studentskou kartičku s platností u nás na semestr, na kterou dostanete slevu v muzeích nebo na vlak, ale na ISIC vám tu slevu nikdo nedá. Hlavně že jsme si ještě šli na studijní pro kupony.:)
2. Studentské slevy nejsou až tak horentní, jak by kolikrát člověk doufal. Do muzeí je většinou vstup do devatenácti let zdarma a pak vstupné pro dospělé a studenty. Kina vedou lístky jen dětské a pro dospělé. Za metro platíte 75% plné ceny.
3. Doprava obecně je tu hodně drahá. Za metrocard na semestr jsme platili přes 2200 SEK. Cesta v jednom pásmu vás vyjde nejméně na 30 SEK. Kurz byl díky posilující koruně a oslabujícímu dolaru ze začátku lepší než teď, takže mohlo být i hůř. Nejlepší asi 2,48, teď asi 2,6.
4. Jak už jsem jednou psala na všechno jsou tu čekací papírky. Lidi si je berou, i když třeba ještě není otevřeno a jsou tam sami. Jasně, nemusíte stát frontu a jít třeba mezitím někam jinam, když jsou ale v obchodě tři lidi nebo systém začne kolabovat, tak to působí fakt divně.
5. Ve Švédsku je draho. Je tu draho pro nás, pro Američany, Kanaďany, Číňany i jiné Evropany(i když ne nutně pro všechny)... Nejvíc peněz jsme tu rozhodně nechali za jídlo, i když na to, až se vrátíme, nebudeme vypadat.:) Kromě dopravy, služeb, je to už zmíněné jídlo. Je pravda, že jsme nepřešli na extraúsporný režim jako někteří těstoviny a pizza, takže jsme tu mohli nechat míň. Pro představu kilo brambor stojí 10SEK, litr mléka taky, chleba 30SEK, housky a jiné pečivo od 4-10SEK, kilo rýže 30SEK, půl kila těstovin 15SEK... Nejdražší je maso, zelenina a ovoce. Za kilo jablek, pomerančů i banánů dáte kolem 20SEK, papriky jsou na 30-50 dle barvy, nejlevnější kuřecí je asi na 70 SEK za kilo, něco lepší kolem 100, hovězí asi na 160...
6. O studiu ve Švédsku jsme něco napsali. Z mýho pohledu určitě zklamání z hlediska přístupu k materiálům a technice. V knihovně je většina knížek jednou, ale ne jako u nás prezenčně ale často absenčně, takže ji vyhraje na měsíc první student, co dorazí a zbytek třídy má smůlu. Proto jsem taky Laďovi jeho učebnice pujčovala u nás. Ještě se tu prezentuje na foliích, což byl pro mě šok a to jak studenti, tak učitelé. My jsme tedy mohli i na pc, ale i tak to bylo komplikované. Počítače pro studenty jsou pomalé, kopírek a dalších věcí je málo a často nefungují. A to jsme v hlavním kampusu, nedejbože být v nějakém menším. Univerzitní Mitt(IS) komplet švédsky, ale tak celkem se to dá. Ještě je třeba asi podotknout, že předměty pro Erasmáky se liší, budete hlavně s nimi a klasická místní vyuka se vás uplně nedotkne.
7. Švédi umí anglicky. Že všichni je kec. Narazila jsem na víc lidí, co neuměli a pak se snažila odtušit jejich rady. Navíc je tu plno přistěhovalců. Ale pravda je, že jich umí fakt hodně a poradí vám kdekdo. Proč tomu tak je? Nejen výuka ve škole po několik generací. Stačí zapnout televizi. Jen dětem se něco dabuje. Jinak vše se švédskými titulky. Chudák Američan Corey, co s námi dva měsíce bydlel na patře se chtěl zlepšit ve švédštině a v tv samá angličtina.
8. V kuchyni nemáme jedinou váhu. Nejde jen o to, že bydlíme skoro se samými chlapci(i když tomu já stav naší kuchyně přičítám hlavně), ale Švédi měří do odměrek. http://www.cookingfor.us/catalog/images/MIU%20France%205-Piece%20Measuring%20Cup%20Set.jpg něco takového
9. Švédské máslo, tuk na pečení, mouka...jsou jiné. A to, že i dost.
10. Život tu začíná později. Většina obchodů má otevřeno od 9/1O do 17.
11. Ikea vládne a je všude. Je levná. Nože z Ikei sice nejsou nějak skvělé, ale má je skoro každý, stejně tak hrnky atd.
12. Ještě tu vládne H&M. Jen ve Stockholmu má přes třicet poboček.
13. A McDonald. Na nádraží nejsou Číňani jako u nás a párek v rohlíku(kdy půlka párku vám kouká ven) prodávají v trafikách. McDonald je na místní poměry skutečně levné občerstvení. Hamburger vyjde na 10SEK. Jiné fastfoody jsou dražší a po normálním občerstvení ani nekoukáte. Jako po celém světě se teď Mc snaží přesvědčit o tom, jak je eko a tak na tácku dostanete papír, co vše dělá pro přírodu, jak šetří energií a jak mléko, co prodávají je eko.
14. Autobusové řády vám moc nepomohou. V metru je výpis všech stanic, u zastávek autobusu ne, takže vám nezbývá, než si spojení najít dopředu na www.sl.se
15. Asi chtějí šetřit obaly.Plno věcí se tu prodává ve velkých baleních, nebo rozhodně větších než u nás. Prášek do pečiva po 120gramech třeba. I když záleží zase na řetězci. Větší balení jsou často velmi výhodná, takže do nich jdete. Na druhou stranu nikdo nejde do obchodu s taškou. Každý si tam vezme papírou nebo plastovou.
16. Jako Čech nejvíc postrádám náš tvaroh(mají cottage, ale stejně maličko jiný než ten u nás), ovocný čaj(na ten tady můžete zapomenout, všechno je černé, zelené, pytlíčky, sypané, max mají bylinkový) a knedlíky. Našlo by se toho určitě víc. A třeba okurky nakládají jinak než my, docela síla to ochutnat, s pepřem a tak.
17. Studenti tu mají kolem čtyř předmětů za semestr, ale i jeden. Takže když máte titul, máte za sebou třeba jen 12 předmětů. Hodně píšou eseje, ale jinak mi přijde, že nejsou až tak vytížení, ale máme malý vzorek spolubydlících...
18. Nabídli nám oběma koleje jen pro jednoho. Tak jsme mysleli, že si spolu najdeme byt někde mezi našimi školami. Nemožný. Čekací lhůty na byt jsou třeba rok. Aspoň. Když je vám tak šestnáct, zapíšou vás rodiče na waiting list a pak se uvidí.
19. Metro mají i v kavárně, masivní počet lidí ho denně čtev metru, až mě to překvapilo. Já jsem z něj tahala hlavně předpovědi počasí.:)
20. Výchova je tu skutečně liberální. Třeba včera jsem jela metrem. Tak deset školkových dětí kolem mě začalo zpívat, dupat a tleskat. A nikdo včetně učitelky ani nehnul brvou. Když se chtějí projevit, ať se projeví. Napsala jsem o tom asi třicet stran a chodila i do školky, tak kdo má zájem, klidně pak povím víc.(Stejně jako jiný témata.)
21. Švédi jsou strašně hrdí na to jak jsou equal a tak. Až moc někdy. A tak všude možně je kolik firma zaměstnává žen, i když je vám to jedno, tatínci vozí děti v kočárku kvuli povinným měsícům na rodičovské dovolené, dostanete rady proti sexual harassment ve škole. Učitelům říkáte jménem ve školce i na vysoké.
22. Čas. Přesnost vládne. Vlaky jedou včas. Ne na vteřiny jako ve Švýcarsku, ale na minuty rozhodně. A jak u nás máme deadline, že posíláte před půlnocí, tak mě už několik hodin před ní psala spolužačka, kde ta moje práce jako je. Divnej pocit.:)
23. Cena lístku na vlak roste s tím, jak se blíží odjezd. A to až několikanásobně. Žel kupujete si lístek na konkrétní vlak a ne den. Vlaky jsou hodně drahé.
24. Ve Stockholmu je letiště Stockholm Arlanda. Tam létají České aerolinie. Pak je tu ještě letiště Stockholm Skavsta, které leží 100 km od Stockholmu(neke:)) a odtamtud do Čech létají Ryanairlines.
25. Zdraví je hodnota silně ceněná společností. Plno léků koupíte bez předpisu v lékárně. I hormonální masti, věci na teplotu, ne vše, ale rozhodně hodně. Navíc lékarny fungují jako samoobsluha. Běda vás vytáhnout kapesník nebo pšíknout na veřejnosti. To máte být doma a nevycházet.
26. Švédi ujíždějí na divných chutích. To musíte vyzkoušet.:)
27. Opravy trvají dlouho. Jedno patro navrtají jeden den, další další den...takže to posloucháte celý týden. Super.
28. Všechny plastové lahve mají vratnou zálohu. 2l 2SEK, plechovky a 0,5l 0,5 nebo 1SEK.
29. Alkohol nemají v samoobsluze, ale ve specializovaných prodejnách Systembolaget. Alkohol je navíc drahý.
30. Hodně se tu svítí. Třeba světla u nás na chodbě snad ani nejdou vypnout.
31. Oficiálně povolené stanování i v rezervacích, když to uděláte s citem.
32. Patriotismus. I na Coca Cole se skví "Made in Sverige".
33. Moc tu nemají u nás dost populární obchody s outdoorovým oblečením. Když už, tak na sport.
34. Papírnictví je součástí knihkupectví. Drogerii najdete částečně v supermarketu, lékárně a něco co připomíná drogerii je spíš luxusní prodejna líčidel a parfémů.
35. Plaťte kartou. Jde to (téměř) všude. A když ne, tak vás za to i nechají jít zadarmo třeba do muzea.
36. V muzeích můžete fotit a natáčet bez poplatků navíc.
37. Nejen že jsou muzea pro děti zdarma, jsou často zábavná a mnohem víc interaktivní než u nás. Máloco si nemůžete zkusit nebo osahat.
38. Revizora spíš nepotkáte, když už ano, není šance úniku, chodí ve skupinkách třeba šesti, osmi.
39. S dětmi se chodí ven za každého počasí už odmala(kočárky brodící se závějemi nejsou výjimkou). Platí heslo I Ur och Skur - venku za každého počasí, neboli neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený člověk.
40. Pošta je součástí supermarketu nebo samoobsluhy. U pokladny nakoupíte obálky,známky, kdo si jde pro balíček, tak taky do blízkého obchodu. Často znamená slušnou otevírací dobu. Schránky jsou žluté, před Vánoci vedle každé stála ještě jedna červená pro Julpoštu. (Jul=Vánoce)
41. Něco má na nás nezvyklá balení. Jogurt v litrových tetrapacích třeba. Velký výběr polotovarů. Švédi sami si jídlo do práce nebo do školy nosí v plastových dozičkách a ohřívají v mikrovlnkách.
42. Volání je levné. Někdy platíte jen spojovací poplatek(Comviq) a pak strávíte třeba dvě hodiny ve vlaku telefonováním.
43. Sníh odklízí městské služby.
44. Přežili jsme tu bez švédského rodného čísla, což znamenalo omezení akorát v tom, že jsme si nemohli přivydělat ani výzkumem(normální práci ale bez znalosti švédštiny těžko seženete). Na druhou stranu se vyhnete příspěvkům Greenpeace, Lékařů bez hranic a jiných, protože bez švédského rodného čísla je nezajímáte. Původně jsme tu chtěli jít volit, ale když se ty volby zrušily...
45. Švédi znají z Čech hlavně Prahu. Tu viděli, chtějí se tam podívat, je tu populární.
46. V metru na jezdících schodech zásadně vpravo. Vlevo je pruh pro rychlejší. V metru obecně se hodně spěchá.
47. Švédi jsou ochotní pomoci. Zvlášť tady ve Stockholmu zvyklí na turisty plynule přecházejí do angličtiny nebo začnou shánět někoho jiného, kdo vám pomůže.
48. Fika. Jít s někým na kafe. Jedno ze slov, co stojí za to si osvojit.
49. Obecně známé, pozor na nože a rychlosti na dálnicích. Pokuty jsou velké. V čem jsem naopak viděla benevolenci bylo vracení knížek do knihovny.
50. Nejhezčí to tu bylo, když jsme přijeli. Teplo, sluníčko, světlo. Jestli chcete jet do Švédska, jeďte o prázdninách. Tu listopadovou tmu a plískanici nechcete zažít.

Určitě je těch věcí mnohem víc, jen mě teď asi nenapadají, nebo už nechci opakovat všechno, co jsme psali. Špatné zapomenete nebo považujete za výjimku a dobré si uchováte. Chvála tomu, jak nás mozek takhle chrání.:)

1 komentář:

  1. Pravda pravda...Krásně jsi to popsala. Kde ve švédsku jsi? Já bydlím u Kodaně, švédsko mám na dohled přes Oeresund.
    Je pravda, že i dánové znají hlavně Prahu, a pokud tam sami nebyli, tak jim o ní musím povídat a povídat a to že já jsem Brňák a o praze nevím skoro nic je jim jedno.. :)
    No a potom ty chutě... Doporučuju (pokud jste to ještě nezkusili) ochutnat ten polární chleba nebo Julia Kaka ( takové ty půlkruhy). No a potom taková ta mačkací marmeláda nebo i jejich zelené máslo a kaviárové pasty stojí za to.. :)
    Máš pravdu, že proti česku je ve švédsku draho, ale zase proti dánsku je to moc levné, takže někdy jezdívám do Helsinborgu nakupovat.. :)

    - Jinak se budu těšit na další přízpěvky, ve švédsku znám opravdu jen málo čechů.. :)

    OdpovědětVymazat